Sub Văratec

  • Ciprian Coc
    • Product Code: 978-630-6524-68-6
    • Availability: In Stock

    45.00 Lei

    Book Information
    Publisher Galaxia Gutenberg
    Collection În afara colecţiilor
    Author Ciprian Coc
    Year of publication 2023
    Number of pages 304
    ISBN 978-630-6524-68-6
    Format 13x20

    „...Fericirea e altceva, e însăși miracolul conștientizat, iar miracol poate fi chiar copilul ce se înalță sub ochii tăi, ca o floare; miracol e omul pe care îl întâlnești  pentru prima oară, însă va fi și a doua, a treia sau a nu știu câta oară tot un miracol întâlnirea cu el; miracol e picătura care se desprinde din tavanul unui abataj și  pleoscăie peste clapele minerale ale muntelui, risipindu-se în rezonanta cavitate htoniană. Miracol e săparea galeriei înspre inima muntelui, pentru că numai omului i s-a dat puterea de a scoate la lumină cristalul ascuns. Ascultă-mă! Vor veni zile când mulți își vor dori și nu vor avea parte de așa ceva, iar dintre cei bogați vor plăti bani grei pentru extragerea, cu propriile lor mâini, a unicului eșantion, din unicul graiț, aflat în unicul abataj, din unicul munte. Miracolul în asta constă, în facere, în nașterea florii chiar în mâna ta, acolo, și nu în desfacere pe piață, pentru că atunci  s-ar numi trafic. Trebuie să fie miraculos faptul că, după Dumnezeu, tu ești al doilea dresor de umbre caleidoscopice printre oglinzile minerale. (...) Și pentru că tot  spuneam că nașterea e un miracol, chiar și aceste cuvinte, născute pentru a-ți fi  adresate, ele devin miracol în momentul în care le cuprinzi și le auzi rostite de vocea închipuită doar de tine.”

     

    „...simte muntele, în toată greutatea lui, cum apasă peste galeriile întrețesute pe verticală și pe orizontală, și care dă în afară și își varsă metehnele peste cărările  șerpuinde înspre sat, cusururi ce străbat drumuri și ulițe, pătrund în crâșme și în casele oamenilor, le pun pe mese tristeți și suferințe, încântări și cumpăniri, vrajbe și  deznădejdi, vremelnicia vieții și aburul nelipsit al morții, îndurări și resemnări, toate acestea rătăcindu-le mintea cu aerul lor păcătos din adâncuri. În munte, minerii se duc pe ei înșiși, iar muntele se mulțumește cu ale lor firi schimonosite, trimițând ocheade sub forma poliedrelor de cristal, ori a unor abataje supuse cuminte. Muntele adăpostește locuri de negoț în care se vând suflete și în care duhul băilor semnează fel și fel de pacte. Bătrânii mineri povesteau că l-au văzut călare, pe un cal alb.”

    Ciprian Coc (n. 25 octombrie 1969, Băiuț, Maramureș), licențiat în Geografie, cu master în Etnologie și Antropologie Socială, a publicat Jurnal 1983-2020 (Cromatica, 2020), Păstoritul la Botiza (Editura Etnologică, București, 2021) și volumul de versuri Regăsiri, poeme mai vechi și noi (Editura Cromatica, 2021). Este autorul unor lucrări științifice publicate în volume colective: Păstoritul Carpatic – Tradiție și Continuitate (Editura Etnologică, București, 2022), Acta Musei Maramorosiensis XII (Editura Muzeul Maramureșului, 2016), Cultură și Civilizație Românească în Maramureș, vol. 6 (Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2016) și în revistele Memoria Ethnologica, Vatra Chioreană, Nord Cultural ș.a..

    Book Information
    Publisher Galaxia Gutenberg
    Collection În afara colecţiilor
    Author Ciprian Coc
    Year of publication 2023
    Number of pages 304
    ISBN 978-630-6524-68-6
    Format 13x20

    Write a review

    Please login or register to review