Unde cresc poezii - lirică elveţiană de expresie germană

  • Product Code: 978-630-6524-04-4
  • Availability: In Stock

15.00 Lei

Tags: poezie, poezii, volum de poezie, Erwin Messmer, Andrea Maria Keller, Andreas Saurer, Radu Ţuculescu

Book Information
Publisher Galaxia Gutenberg
Collection În afara colecţiilor
Author Erwin Messmer, Andrea Maria Keller, Andreas Saurer
Translator Radu Ţuculescu
Year of publication 2022
Number of pages 92
ISBN 978-630-6524-04-4
Format 12x20

UNDE CRESC POEZII lirică elveţiană de expresie germană

Traducerea Radu Ţuculescu

Postfaţă Zorin Diaconescu

 


Cei trei poeți eleveţieni, Erwin Messmer, Andrea Maria Keller şi Andreas Saurer traduşi de Radu Ţuculescu ni se adresează în numele credinței în poezie care, în opinia lor, se poate mântui prin limbaj în vâltoarea celui mai nepoetic prezent, o stare de fapt la care noi am contribuit prin înmulțirea peste măsură a poeților și împuținarea cititorilor de poezie. Limbajul este cercetat de cei trei poeţi cu verva unor exploratori înzestraţi cu umor, ironie, modestie și mai ales buna credință că se poate și mai rău. Un regal cu efect terapeutic, precum esenţa boabelor de cafea însoțită de arome care ne cuceresc simţurile.

Zorin Diaconescu

ERWIN MESSMER

Născut în 1950 la Staad SG am Bodensee. A studiat filosofie şi literatură germană la Universitatea din Fribourg. Orgă şi pian la Conservatorul din Fribourg şi cel din Bratislava. Pe lîngă numeroase volume de poezii, a înregistrat CD-uri cu concerte pentru orgă şi pian. Din 1992 este redactor la revista de literatură „orte”. Concertează ca organist pe numeroase scene muzicale internaţionale. Volumele publicate pînă acum îl plasează în plutonul de frunte al poeţilor elveţieni contemporani de expresie germană. Trăieşte în Berna ca muzician, scriitor şi jurnalist liber profesionist. Are doi copii, o fată şi un băiat.

 

ANDREA MARIA KELLER (12. 8. 1967 – 1. 10. 2021)

S-a născut şi a crescut în Appenzell. A studiat filosofia la Universitatea din Fribourg. Mamă a unui băiat, a trăit mulţi ani în Italia (Piemont), iar ultimii zece ani la Berna. A lucrat în diverse redacţii ca lector şi corector. A fost nominalizată la premiul Kurt Marti (2020). A publicat patru volume de poezii.

 

ANDREAS SAURER

Născut în 1963 în Andeer, cantonul Graubünden. Este poet, istoric (Universitatea din Berna) şi publicist. Între 1995 şi 2017 a lucrat la cotidianul „Berner Zeitung”. În prezent face parte din echipa de producţie a redacţiei Tamedia (Zürich). Locuieşte în Berna şi Basel. A publicat mai multe volume de poezii, printre care şi Berg mit Madonna/ Munte cu Madonna (ediţie bilingvă, trad. Radu Ţuculescu, postfaţă Vasile Igna) Biblioteca Revistei Familia, 2003 – premiul de debut la Festivalul Internaţional de poezie Sighetu Marmaţiei 2005. Finalist openmike- Literaturwettbewerb der literaturWERKstatt Berlin 1995. Poeziile sale au fost traduse în română, slovacă, maghiară, retoromană, ucraineană. A publicat studiul Modernizare şi tradiţie: Satul românesc între 1918-1989 (Gardez!-Verlag, 2003) şi Rumänische Helden - Pop-Verlag, Germania, 2019. Colaborator la reviste literare din România, Slovacia, Ucraina şi Republica Moldova.

Book Information
Publisher Galaxia Gutenberg
Collection În afara colecţiilor
Author Erwin Messmer, Andrea Maria Keller, Andreas Saurer
Translator Radu Ţuculescu
Year of publication 2022
Number of pages 92
ISBN 978-630-6524-04-4
Format 12x20

Write a review

Please login or register to review