Cui i-e frică de ecumenism?

 • Alin Sebastian Tat
  • Product Code: 978-630-6586-01-1
  • Availability: In Stock

  20.00 Lei

  Tags: Cui i-e frică de ecumenism?, ecumenism, Alin Sebastian Tat

  Book Information
  Publisher Galaxia Gutenberg
  Collection Communio
  Author Alin Sebastian Tat
  Year of publication 2023
  Number of pages 100
  ISBN 978-630-6586-01-1
  Format 10.5x20

  Despărțirea Bisericilor e cel mai mare scandal public al creștinătății, ea nu poate fi scuzată de nimic, nici în cauzele și nici în urmările sale, adică în lipsa de credibilitate a misiunii creștine interne și externe; tot ce poate ajuta la a o revoca merge dintru început în direcția voinței de mântuire a lui Dumnezeu.

  - Hans Urs von Balthasar


  Am reluat în acest mic volum câteva idei și texte mai vechi, alăturându-le unora inedite, în speranța că își vor găsi locul împreună sub semnul căutării ecumenice. Dacă filosofia se definește în mod tradițional ca iubire de înțelepciune, aș îndrăzni să definesc teologia creștină ca iubire de unitate. Și nu orice fel de unitate, ci una divină sau, mai precis, divino-umană. De unde și responsabilitatea celui chemat să sondeze inteligența credinței pentru a hrăni, apoi, mințile și inimile. Drumul teologiei duce în mod normal de la cogitatio fidei la intellectus fidei, având – precum Marta și Maria – o vocație activă, dublată de una contemplativă. Ceea ce e valabil și pentru reflecția ecumenică: suntem chemați la un ecumenism al carității, înrădăcinat într-unul spiritual, suntem chemați să căutăm, bătând la ușă, și ni se promite că vom găsi, primind în dar comuniunea dintre noi. Aceasta e speranța care m-a făcut să scriu rândurile de mai jos

  - Alin Sebastian Tat


  Alin Tat (n. 1975) este conferențiar universitar la Facultatea de teologie greco-catolică a Universității Babeș-Bolyai  din Cluj, unde predă filosofie. A susținut un doctorat despre statutul filosofiei la Sf. Augustin.


  A publicat:

  Études thomistes (2001), Lecturi contra note. De la sfântul Augustin la Omul recent (2003), Verus philosophus est amator Dei. Investigaţii filosofico-teologice (2004), Augustin, Dumnezeu şi filosofia (2006), Théologiques d’ailleurs (2007), Frumuseți străine sau despre filosofie, teologie și alte lumi (2014), Cui i-e frică de Hans Urs von Balthasar? (2022).

   

  În centrul preocupărilor sale intelectuale se află tema relației dintre filosofie și teologie, esențială pentru înțelegerea lumii occidentale.

  Coordonează proiectul de traducere în limba română a principalelor opere ale lui Hans Urs von Balthasar și Adrienne von Speyr.

   

  Book Information
  Publisher Galaxia Gutenberg
  Collection Communio
  Author Alin Sebastian Tat
  Year of publication 2023
  Number of pages 100
  ISBN 978-630-6586-01-1
  Format 10.5x20

  Write a review

  Please login or register to review