Literă și spirit. Liturghia – de la textul scris la Cuvântul viu

 • Scott Hahn
  • Product Code: 978-630-6586-44-8
  • Availability: In Stock

  45.00 Lei

  Tags: Literă și spirit, Liturghia – de la textul scris la Cuvântul viu, Scott Hahn

  Book Information
  Publisher Galaxia Gutenberg
  Collection Symbolon
  Author Scott Hahn
  Translator Ana-Maria Botnaru
  Year of publication 2023
  Number of pages 250
  ISBN 978-630-6586-44-8
  Format 13x20

  „Pentru cititorii care cunosc scrierile mele destinate publicului larg - vreo douăsprezece cărți, între care Cina Mielului - această carte va părea că se îndepărtează de ele. Pentru savanții care știu scrierile mele academice - în Catholic Biblical Quarterly, Journal of Biblical Literature și altele asemănătoare - această carte va părea că se îndepărtează de ele. Literă şi spirit nu este nici o lucrare academică de exegeză, nici o abordare a unor teme biblice și doctrinare destinată publicului larg și neavizat. Literă și spirit este prima carte pe care am scris-o pentru ambele categorii de public. Am scris-o pentru cei care cărora cărțile mele de popularizare le-au stârnit interesul și sunt gata să-și aprofundeze studiul. Dar am scris-o mai cu seamă pentru colegii și pentru studenții mei alături de care explorez, de aproape trei decenii, relația între Scriptură și liturghie."

   - Scott Hahn


  _________________________


  „Cartea lui Scott Hahn, Literă şi spirit, este o cercetare minuțioasă a felului în care Scripturile prind viață și se dezvăluie deplin când sunt proclamate în adunarea liturgică a bisericii credincioase. Așa cum precizează lapidar autorul, Scriptura este despre și pentru liturghie. 

  Toți cei care studiază Scriptura și meditează asupra ei trebuie să afle – sau să li se reamintească - ideea fundamentală a acestei cărți: anume comunitatea ce aduce cult lui Dumnezeu a creat aceste texte și în comunitatea aducând cult își află ele sensul deplin. În această carte găsiţi argumentarea acestei afirmații și analiza consecințelor sale în privinţa interpretării biblice. Sunt explicați termeni teologici, sunt explorate concepte teologice importante, se discută practici liturgice care alcătuiesc acest întreg univers biblico-liturgic. Acestea fiind spuse, desigur că Scriptura provine și din felul în care comunitatea a trăit experienţa legământului cu Dumnezeu, iar ea face inteligibil sensul vieții noastre de fiecare zi, cu suferințele și bucuriile sale."

   - Jeremy Driscoll, O.S.B.  „Această carte importantă încalcă, din fericire, granițele statornicite  întâmplător în domeniul teologiei. Ea se ocupă simultan de Biblie și de liturghie, de istoria legământului, de mistagogie și escatologie. Cu alte cuvinte, este o carte despre conexiuni. Studiază amănunțit legătura între credincios și Biblie, între Biblie și liturghie și între liturghie și economia divină. Numele acestei conexiuni teologice este ‘legământ’, iar Scott Hahn demonstrează că legământului lui Dumnezeu ne include și pe noi, cei de astăzi. Scriind această sinteză formidabilă, Scott Hahn se dovedește a fi un gânditor multilateral, capabil să pună la dispoziția specialiștilor și a profanilor deopotrivă cele mai recente cunoștințe din multiple domenii de cercetare.

  Hahn propune cititorilor o legătură vie între Scriptură și liturghie cu scopul de a-i include pe credincioși într-o participare deplină, activă și conștientă la istoria mântuirii. Calea de pătrundere în misterul lui Dumnezeu este liturghia mistică. Afirmând aceasta, el nu se bazează pe idei preconcepute și trecătoare, ci este ferm ancorat în tradiție, ceea ce ne scutește și de conservatorismul rigid și de inovațiile eronate. Contribuția sa semnificativă este de a ne invita din nou să aducem laolaltă istoria mântuirii, textul sacru și ritualul creștin pentru ca litera Bibliei să lucreze ca spirit în inima misterului liturgic.”

   – David F. Fagerberg, Universitatea Notre Dame

  Book Information
  Publisher Galaxia Gutenberg
  Collection Symbolon
  Author Scott Hahn
  Translator Ana-Maria Botnaru
  Year of publication 2023
  Number of pages 250
  ISBN 978-630-6586-44-8
  Format 13x20

  Write a review

  Please login or register to review