TEOLOGICA. Volumul 2: Adevărul lui Dumnezeu

 • Hans Urs von Balthasar
  • Product Code: 978-973-141-992-3
  • Availability: In Stock

  45.00 Lei

  Book Information
  Publisher Galaxia Gutenberg
  Collection Hans Urs von Balthasar
  Author Hans Urs von Balthasar
  Translator Maria-Magdalena Anghelescu
  Year of publication 2022
  Number of pages 312
  ISBN 978-973-141-992-3
  Format 17x23

  Volumul al doilea tratează despre adevărul pe care Dumnezeu ni l-a făcut cunoscut din proprie inițiativă prin revelația sa liberă şi care a devenit astfel norma ultimă, supremă, a adevărului lumesc. Pentru a descrie și înțelege modul în care adevărul lumesc, departe de a fi astfel anulat, este elevat și desăvârşit mai presus de sine, sunt necesare însă şi presupuse analizele din acest prim volum.

   

  În primele două părți s-a considerat ca un fapt de la sine înțeles că Dumnezeu poate să se facă înțeles de om și să-l facă pe acesta capabil să-l urmeze, dar nu s-a reflectat la modul în care adevărul infinit al lui Dumnezeu și al Logosului său poate fi în stare să se exprime, nu doar vag și aproximativ, ci în mod adecvat, în vasul cel strâmt al logicii umane. Nu există oare cea mai profundă contradicție internă în cuvântul „teo-logie"? Nu înseamnă acest cuvânt „exprimarea a ceea ce este inexprimabil și de neconceput"? Dar omul nu este doar o ființă care percepe și acționează, ci și una care gândește, vorbește, formulează. Ce valoare are atunci această “quasi-scientia” pe care el o practică sub numele de „teo-logie" și în care încearcă în mod evident să traducă logica lui Dumnezeu în propria-i logică? Dacă mai înainte am spus că nu există practică creștină fără lumina și normele date de o theoria, în încheiere trebuie să reflectăm la modul în care această praxis poate fi exprimată și justificată în concepte și cuvinte umane. Dar, la fel ca mai înainte, nici aici nu vom putea răzbi fără o fundamentare trinitară. Teologia nu va fi în primul rând o realizare a omului, ci una a Tatălui divin, care este într-adevăr capabil să se explice și să se facă înțeles în Cuvântul său întrupat, chiar dacă numai acelora cărora, prin Duhul Sfânt pus în ei, le dă puterea să înțeleagă această interpretare-de-sine. Iar aici se întâmplă lucrul ciudat: că Dumnezeu, care se expune cu adevărat pe sine și fără rezerve, nu încetează a fi totuși un mister.

  Hans Urs von Balthasar  TEOLOGICA. Structura operei

  I: ADEVĂRUL LUMII

  II: ADEVĂRUL LUI DUMNEZEU

  III: DUHUL ADEVĂRULUI

   

  Hans Urs von Balthasar (1905-1988), preot elveţian, numit cardinal de Papa Ioan Paul al II-lea, este unul dintre cei mai importanţi teologi catolici ai secolului XX. Opera sa cuprinde zeci de cărţi publicate, incluzând marea sa Trilogie: Slava-Teodramatica-Teologica.

  Book Information
  Publisher Galaxia Gutenberg
  Collection Hans Urs von Balthasar
  Author Hans Urs von Balthasar
  Translator Maria-Magdalena Anghelescu
  Year of publication 2022
  Number of pages 312
  ISBN 978-973-141-992-3
  Format 17x23

  Write a review

  Please login or register to review